Om zelf een WordPress website vorm te geven is het erg handig om deze op je eigen computer te draaien. Veranderingen in de lay-out aanbrengen gaat dan veel sneller, aangezien je enkel je pagina hoeft te vernieuwen en niet steeds hoeft up te loaden. WordPress lokaal draaien in 8 stappen:

1. Het eerste dat je moet doen is XAMPP installeren op je harde schrijf. Je hebt XAMPP nodig om lokaal een Mysql en Apache server te draaien.

2. Eenmaal klaar met installeren: ga naar C:\xampp\ en open xampp-control.exe. Hier start je Apache en Mysql.

3. Open je browser en ga naar http://localhost/. Kies je gewenste taal in het linkerkolom.

4. Ga nu naar phpMyAdmin in hetzelfde linkerkolom (onder gereedschappen)

5. In het Nieuwe database aanmaken vak type je: wordpress en klik je aanmaken

6. Download WordPress pak het uit in c:\xampp\htdocs\.

7. In c:\xampp\htdocs\wordpress\ zie je een bestand dat wp-config-sample.php heet.

Open dit bestand en vervang het MySQL gedeelte met het onderstaande en sla het op als wp-config.php. Overtypen werkt beter dan kopieren door aanhalingstekens (‘ of `) problemen. Je kan ook de inhoud van wp-config.txt kopieren en in wp-config.php plakken.

define(‘DB_NAME’, ‘wordpress’); // The name of the database
define(‘DB_USER’, ‘root’); // Your MySQL username
define(‘DB_PASSWORD’, ”); // …and password (needs to be empty, just for local install)
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); // 99% chance you won’t need to change this value

Het wp-config bestand ziet er dan zo uit:

8. Open je browser en ga naar http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php, volg de instructies en je hebt lokaal een WordPress website.

Reageer:
23 Reacties voor “WordPress lokaal draaien”

 1. Ik heb de instructies gevolgd zoals jullie die beschreven hebben om een wordpress site lokaal te laten draaien, maar ik krijg de volgende melding: Object niet gevonden!
  De gevraagde URL was niet gevonden op deze server. Indien u de URL manueel hebt ingevuld, gelieve uw spelling te controleren en probeer opnieuw.

  Indien u van oordeel bent dat deze server in fout is, gelieve de webmaster te contacteren.

  Error 404
  localhost
  14-1-2011 12:35:20
  Apache/2.2.14 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l mod_autoindex_color PHP/5.3.1 mod_apreq2-20090110/2.7.1 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.1

  Wat is er fout gegaan??

 2. Ik heb zelf nog niet met de foutmelding te maken gehad, dus kan je geen directe oplossing geven. Wel heb ik op het Joomla forum iemand gevonden met hetzelfde probleem. Hier worden volgens mij ook enkele mogelijke oplossingen aangeboden: http://forum.joomla.org/viewtopic.php?p=2107104

 3. Is het ook mogelijk om meerdere sites naast elkaar lokaal te laten draaien? zodat ik aan 2 of 3 sites tegelijk kan werken?

 4. Jazeker, stap 4 en 5 herhalen, maar in plaats van “wordpress”, een andere naam geven, bijvoorbeeld: “wordpress2”.

  Daarna stap 6 herhalen en in een nieuwe map uitpakken, bijvoorbeeld wordpress2. Dan ga je naar http://localhost/wordpress2/, vul je in:
  Name: wordpress2
  User Name: root
  Password:
  Database Host: localhost
  Table Prefix: wp_

 5. Hallo, ik heb de hele handel geinstalleerd, dat is op zich allemaal goed gegaan. Ik worstel alleen nog even met de rechten en passwords die er wel / niet in zouden moeten zitten. Nu krijg ik dit te zien;

  Fout bij het maken van de databaseverbinding
  Dit betekent hetzij dat de gebruikersnaam- en wachtwoordinformatie in je wp-config.php-bestand foutief is, hetzij dat we geen contact kunnen krijgen met de databaseserver op localhost. Dit kan betekenen dat de databaseserver van je hosting provider uit de lucht is.

  Ik weet nu even niet hoe het config bestandje er vool lokaal draaien uit zou moeten zien.

  Alvas bedankt!

  Rob.

 6. Handleiding werk niet. Zelfde als Rob hierboven.

  (Koolhaas: Ik heb de tutorial aangepast. Het werkt nu wel.)

 7. Voor Rob en anderen die vastlopen

  Deze handleiding werkt wel: http://www.techiegyan.com/2011/03/07/installing-wordpress-locally-on-windows/

  Hetzij met iets andere software dan XAMMP.

  (Koolhaas: Ik heb de tutorial aangepast. Het werkt nu wel.)

 8. @Daan en Rob

  Probleem zit in het kopieren en plakken van dit gedeelte:
  define(‘DB_NAME’, ‘wordpress’); // The name of the database
  define(‘DB_USER’, ‘root’); // Your MySQL username
  define(‘DB_PASSWORD’, ”); // …and password (needs to be empty, just for local install)
  define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); // 99% chance you won’t need to change this value

  Met kopieren veranderen de ‘ tekens (aanhalingstekens) in verkeerde tekens. Ik heb de tutorial aangepast met een txt document versie van wp-config: http://koolhaas.org/wp-content/uploads/wp-config.txt.

 9. Zelfde probleem als John. Ik heb al meerdere websites geprobeerd en deze geven dezelfde uitleg als hier. Maar het probleem blijft steeds terugkomen.

 10. Je moet de spatie weghalen tussen ‘, ‘ dan werkt het wel!

 11. Beste Koolhaas,

  Prima tutoraial, heeft me geholpen. Ik loop alleen tegen het volgende aan. Ik wil van een reeds draaiende website een testomgeving opzetten op deze manier. Wat moet ik dan anders doen?
  Wat ik nu heb gedaan is niet een nieuwe wordpress installatie-map in de mapc:\xampp\htdocs\’ gezet, maar een map die ik via een FileZilla van mijn server heb gehaald.
  Daarnaast heb ik ook een .sql.gz bestand geimporteerd in de database.
  Dit werkt helaas niet, als ik nu naar ‘localhost/wordpress/admin’ ga en ik wil dingen bewerken dan wordt ik gelinkt naar mijne gewone inlogscherm, van mijn draaiende site.
  Wat kan ik doen?

  Bedankt!

  Groet,
  Roel

 12. Hallo,

  Als ik naar http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php ga, dan geeft hij aan dat er connection problems zijn. Als ik naar Xampp-control ga, dan geeft hij aan dat hij loopt, maar ik krijg niet meer het scherm waarop ik het zou kunnen stoppen. Het lukt nu dus ook niet om alles te verwijderen en opnieuw te installeren. Zoals ik eerder heb gedaan. Hoe krijg ik Xampp van mijn computer af?

  Groet,
  Annemieke

 13. Perfecte tutorial!

  Hier zocht ik al heel lang naar om WordPress te proberen. Maar ik heb het nog niet zo goed en makkelijk gezien zoals hier beschreven staat.

  Works like a charm badankt!
  Groet, John

 14. krijd deze melding wat doe ik fout: Parse error: syntax error, unexpected end of file in C:\xampp\htdocs\wordpress\wp-config.php on line 91

  grt

 15. Hartelijk dank voor deze heldere uitleg!
  Ik had meer beren op de weg verwacht…

 16. Fantastisch! Ben er avonden mee bezig geweest (eerst met WAMP in plaats van XAMPP), tot ik deze beschrijving tegen kwam. En het was in een halfuurtje gebeurd. Ik heb nu WordPress beginscherm gekregen, dus ga er vanuit dat de rest dan ook lukt. Opmerging voor John Raaijmakers (eerste posting) en andere die dat probleem tegenkomen: waarschijnlijk heb je WordPress uitgepakt in een folder onder ‘/xampp/htdocs’. Dat gebeurde bij mij ook, omdat bij het uitpakken van de zipfile de naam van de zipfile (in mijn geval “wordpress-3.4.2-nl_NL”) als foldernaam er tussen wordt gezet. Je moet dus bij uit unzippen echt de folder ‘htdocs’ kiezen om het in uit te pakken. En dan de wp_config instellen.
  Succes en

 17. Ik heb een probleem met poort 80 en ik weet niet hoe ik het moet oplossen. Firewall uitzetten helpt niet. Apache gaat het dus niet doen zo. wat nu ik kan niet verder met dit experiment ;(
  Misschien toch een Wamp installeren help svp.

 18. Top! Zonder technische kennis is het mij zojuist gelukt met behulp van deze handleiding WordPress lokaal te draaien. Dank 🙂

 19. Hallo prima beschrijving. Ik heb gebruik gemaakt van de optie kopieer de inhoud wp-config.txt in wp-config.php en krijg de volgende melding\

  “Welcome

  Welcome to the famous five minute WordPress installation process! You may want to browse the ReadMe documentation at your leisure. Otherwise, just fill in the information below and you’ll be on your way to using the most extendable and powerful personal publishing platform in the world.
  Information needed

  Please provide the following information. Don’t worry, you can always change these settings later.

  Site Title
  Username

  Usernames can have only alphanumeric characters, spaces, underscores, hyphens, periods and the @ symbol.
  Password, twice

  A password will be automatically generated for you if you leave this blank.

  Weak

  Hint: The password should be at least seven characters long. To make it stronger, use upper and lower case letters, numbers and symbols like ! ” ? $ % ^ & ).
  Your E-mail

  Double-check your email address before continuing.
  Privacy Allow search engines to index this site.

  Install WordPress”

  Als ik eea heb ingevuld en kies voor Instal krijg ik de melding dat wordpress al is geinstalleerd. Kies ik dan voor Log in dan loopt eea vast Gebruikersnaam en wachtwoord.

  Heeft u enig idee wat ik hier aan kan doen Dank

 20. Hallo,

  Nav mijn eerdere melding. Ik ben er inmiddels uit en heb het werkend. Ga mij nu maar eens in WordPress verdipen.

  Dank

  Ben

 21. Fatal error: Call to undefined function wp_cache_get() in C:\xampp\htdocs\wordpress2\wp-includes\functions.php on line 1131
  Fatal error: Call to undefined function wp_cache_close() in C:\xampp\htdocs\wordpress2\wp-includes\load.php on line 581

  Ik snap niet waar de fout ligt. Ik wil een local host hebben om te kunnen spelen met een nieuwe site.Ergens zit een fout; database naam aangepast, gebruikersnaam aangepast in xxamp.controlpanel,
  het wil niet werken. Ik heb te weinig sjoege om er zelf uit te komen.

  Hoe kan ik de boel draaiende krijgen?

  Alvast bedankt !

  Floor

 22. Het probleem wat Ben heeft geschetst, op September 9th, 2013 om 17:26 |
  daar loop ik ook tegen aan. Hoe zou ik dat kunnen verhelpen?

 23. Jammer dat antwoorden op de vragen die hier gesteld werden niet erbij staan. Mijn vraag is zo goed als gelijk aan die van Door Roel, op January 28th, 2012 om 16:57 .
  Ik moet/wil mijn website zelf gaan onderhouden. Ik heb geen contact meer met de maker en wil de site in xampp zetten om ervaring op te doen en voorkomen dat ik de originele site niet vernaggel…..
  Maar hoe download ik die site zodanig dat hij in xampp gaat werken?
  mvg

  Kos